Om RÅÅ Bryggeri

Inte bara öl!

Råå, beläget vid kusten strax söder om Helsingborg city, med skön utsikt mot Danmark, är vår hemadress där vi bryggt ekologisk hantverksöl i liten skala sedan 2015.

Ölen är hjärtat i vår verksamhet och vi har en ganska konservativ bryggarstil där pilsner är pilsner, och uppfattningen att ale är snyggast utan tillsatser och manierade smaksättningar är husregel.

Våren 2022 bestämde vi oss för att ta nästa steg och utveckla bryggeriet till ett dryckesbolag, som vid sidan om ölen även handlar med vin och sprit. Då föll det sig också naturligt att justera namnet från Råå Bryggeri till ”Råå och Company”, i vår version förkortat till Råå/Co, för att signalera att vår stilrena öl fått sällskap från kontinenten.

Så i samma anda som vi tycker att behållningen och njutningen av öl i det långa loppet kommer till sin rätt i okonstlade former, importerar vi nu därför också viner med fint gastronomiskt värde från gårdar och vinmakare som tycker kvalitet, ursprung och glädje är viktigt.

”Vi vill bara vidga perspektiven lite till och ge alla nyfikna, oavsett erfarenhet, ännu bättre förutsättningar att skapa roliga upplevelser både till vardags och fest, och på så vis snickra vidare på idéen om måltiden som den ultimata formen av social gemenskap och glädje”

Trust your taste

Att äta och dricka är ju som bekant inte bara en nödvändighet utan även förfinat av mänskligheten till en konstform i evig utveckling. Att samlas till taffel, i alla sina former, är och förblir dessutom det mest belönande fundamentet för mänsklig samvaro (förutom dansgolvet) (sic!). Man kan förvisso argumentera att vin alltid gör sig bäst i sällskap av mat, och i viss mån är det nog också sant, även om vissa kategorier och stilar uppenbart är designade att drickas utan särskilda tillbehör (rosévin, tequila slammer, amerikansk lager..) Vi vill bara vidga perspektiven lite till och ge alla nyfikna, oavsett erfarenhet, ännu bättre förutsättningar att skapa roliga upplevelser till både vardag och fest, och på så vis snickra vidare på idéen om måltiden som en mästerlig form av social gemenskap och glädje.

Vi har i första hand valt viner från välkända europeiska områden med rik kulturhistoria, och utmanar därifrån glatt med avstickare, uppstickare och nyskapare. Vi vill, så odramatiskt som möjligt, få dig att gilla norditalienska pärlor som Schiava, Pelaverga och Vespaiolo till ribs, margherita och pressylta och få dig att servera sval vit stilla Pinot Noir från Rheinhessen till dumplings eller dricka lätt, josig osvavlad Grenache från Roussillon till hälleflundran. Vi hävdar inga objektiva sanningar, vi uppmuntrar bara på vårt enkla vis till rämnade boxar, förstörandet av valda sanningar och en smula mer hedonism. Öl och vin hittar du här