Red whe seafood soup, really?

Vi känner alla till världens klassiska mat och dryckeskombinationer. Skaldjur & Chablis, röd Bourgogne & Beuf Bourgignon, Champagne & ostron osv. Hur gott det än må vara kan det upplevas lite gjort och outmanande. En äkta gastronomisk upplevelse handlar enligt oss lika mycket om överraskningar som om pricksäkerhet. Att servera något gästerna inte förväntar sig, gör ofta middagen både mer underhållande och minnesvärd.

Vi listar 9 ovanligare förslag som får smaklökarna att sjunga ’Nessun Dorma’:

 • Grillad tonfisk & Spätbugunder. Tonfisken är rejäl, det matiga och feta köttet håller väl mot den friska frukten och tydliga syran i en Spätburgunder. Eftersom fisken grillats har den rökiga aromer, vilka gifter sig perfekt med de nötiga smakerna skapade av den traditionella fathanteringen i tysk Pinot Noir.
 • Sushi & Helles lageröl. Framför allt har sushi höga nivåer av umami, detta tillsammans med sältan från den råa fisken och soyan gör att maten balanseras på ett skönt vis mot den mältade sydtyska lagerstilen Helles.
 • Burgare & Cru Beaujoulais. De jordiga och mörka tonerna i en mogen Cru-Beaujoulais är som skapta för att paras med en blodig smash-burgare av hög kvalitet. Den mjuka Briochen och karamelliserade löken fångar upp vinets flörtiga aromer och tar det till nya höjder.
 • Tikka Masala & Grüner Veltliner. Indisk mat är rik på uttryck, kropp och heta kryddor. Tikka Masala är en varm och mustig gryträtt smaksatt med bla spiskummin, ingefära och koriander. Grüner Veltliner som druva möter denna mix av smaker galant med sin friska syra och sköna toner av päron och gul frukt. Helst skall det vara en Grüner med lite koncentration för kombinationen verkligen skall komma till sin rätt.
 • Lammrullader & söt Grenache Gris. Klassiska lammrullader innehåller mycket fett och är kryddade med örter som rosmarin och timjan. Till detta kan man gärna servera rostade rotfrukter som sötpotatis, morötter och palsternacka då dessa är naturligt rika på socker. En iskall Grenache Gris med restsötma står sig oväntat bra till denna kombination och lär överraska även den mest erfarne konnäsören.
 • Pad Thai & Kerner Kabinett. Pad Thai är som gjort för att paras med den tyska druvan Kerner. Druvan är något fylligare än sin syster Rielsing men bär många likheter i doft och smak. Pad Thaiens inslag av jordnötter, koriander, fisksås och chili möter det halvtorra vinets syra och sötma som en dröm.
 • Friterad kyckling & Rive Prosecco. En otippad kärlekshistoria. Rive-Proseccon med sin högre syra och multitud av bubblor skär igenom fettet i den friterade kycklingen. De krispiga brödsmulorna och rostade smaken förstärker upplevelsen av det mousserande vinet och gör det om möjligt ännu mer törtsläckande och läskande.
 • Iberico & Vin Oxidative. Iberico, köttet från grisar som levt på ekollon, är otroligt gott att äta tillsammans med ett glas oxidativt lagrat vin. Spanjorerna parar det gärna med Sherry tex. Det går lika bra att dricka ett lagrat sydfranskt oxidative till dock. Dess nötiga aromer och smak av torkad frukt gör underverk med det redan i egenhet vansinnigt goda köttet.
 • Räk-Satay & Schiava. Med sin eleganta kropp, låga tanninhalt och friska aromatik går en norditaliensk Schiava mycket bra ihop med flertalet rätter från det sydost-asiatiska köket. Satay på räkor faller helt i rätt stil med kryddor som thaibasilika, gurkmeja och vitlök.
 1. Grillad tonfisk & Spätburgunder. Tonfisken är rejäl, det matiga och feta köttet håller väl mot den friska frukten och tydliga syran i en Spätburgunder. Eftersom fisken grillats har den rökiga aromer, vilka gifter sig perfekt med de nötiga smakerna skapade av den traditionella fathanteringen i tysk Pinot Noir.
 2. Sushi & Helles. Framför allt har sushi höga nivåer av umami, detta tillsammans med sältan från den råa fisken och soyan gör att maten balanseras på ett skönt vis mot den mältade sydtyska lagerstilen Helles.
 3. burgare & cru-Beaujoulais. De jordiga och mörka tonerna i en mogen Cru-Beaujoulais är som skapta för att paras med en blodig smash-bugare av hög kvalitet. Den mjuka Briochen och karameliserade löken fångar upp vinets flörtiga aromer och tar det till nya höjder.
 4. Tikka Masala & Grüner Veltliner. Indisk mat är rik på uttryck, kropp och heta kryddor. Tikka Masala är en varm och mustig gryträtt smaksatt med bla spiskummin, ingefära och koriander. Grüner Veltliner som druva möter denna mix av smaker galant med sin friska syra och sköna toner av päron och gul frukt. Helst skall det vara en Grüner med lite koncentration för kombinationen verkligen skall komma till sin rätt.
 5. Lammrullader & söt Grenache Gris. Klassiska lammrullader innehåller mycket fett och är kryddade med örter som rosmarin och timjan. Till detta kan man gärna servera rostade rotfrukter som sötpotatis, morötter och palsternacka då dessa är naturligt rika på socker. En iskall Grenache Gris med restsötma står sig oväntat bra till denna kombination och lär överraska även den mest erfarne konnäsören.
 6. Pad Thai & Kerner Kabinett. Pad Thai är som gjort för att paras med den tyska druvan Kerner. Druvan är något fylligare än sin syster Rielsing men bär många likheter i doft och smak. Pad Thaiens inslag av jordnötter, koriander, fisksås och chili möter det halvtorra vinets syra och sötma som en dröm.
 7. Friterad kyckling & Rive-Prosecco. En otippad kärlekshistoria. Rive-Proseccon med sin högre syra och multitud av bubblor skär igenom fettet i den friterade kycklingen. De krispiga brödsmulorna och rostade smaken förstärker upplevelsen av det mousserande vinet och gör det om möjligt ännu mer törtsläckande och läskande.
 8. Iberico & Vin oxidative. Iberico, köttet från grisar som levt på ekollon, är otroligt gott att äta tillsammans med ett glas oxidativt lagrat vin. Spanjorerna parar det gärna med Sherry tex. Det går lika bra att dricka ett lagrat sydfranskt oxidative till dock. Dess nötiga aromer och smak av torkad frukt gör underverk med det redan i egenhet vansinnigt goda köttet.
 9. Räk-Satay & Schiava. Med sin eleganta kropp, låga tanninhalt och friska aromatik går en norditaliensk Schiava mycket bra ihop med flertalet rätter från det sydost-asiatiska köket. Satay på räkor faller helt i rätt stil med kryddor som thaibasilika, gurkmeja och vitlök.

Hur vi upplever smak och doft är i grund och botten en slutsats dragen av luktloben i vår hjärna tillsammans med signaler från munnens smaklökar. Doften av något kan ofta återupplevas i smaken genom att luktnerven vidarebefordrar och översätter intrycken till ett språk som munnen förstår. När vi är förkylda och täppta i näsan smakar därför ofta mat och dryck ganska tvådimensionellt, eller rent utav ingenting alls.

Smakelementen sälta, sötma, syra, beska, umami och i vissa fall fett påverkar varandra på olika sätt men ofta kan man hålla sig till grundregeln att man vill matcha nivåerna av dessa i vinet med de i maten. Fruktiga och sötare viner till sötare desserter, viner med hög syra till syrliga såser, fylliga viner till rejälare rätter osv.

Det finns en del undantag, och mindre självklara effekter är tex att sött vin passar bra till kryddhetta, viner med hög syra går bra till feta såser och att mycket tanninrika viner bör undvikas till kolgrillad mat. Hur detta fungerar är en hel vetenskap i sig.

I de klassiska kombinationer vi hör om, härstammar i de flesta fall maten och drycken från samma land och ofta även samma region. Detta beror bland annat på att klimatet erbjuder naturen ett visst spekrum av smaker och uttryck, vilka naturligt faller varandra nära om råvarorna till maten och drycken kommer från samma område. Det har såklart även att göra med att man historiskt sett inte haft möjlighet att äta och dricka mat från andra kontinenter då långväga resande inte varit en del av de flesta människors liv mer än de senaste 100 åren.

Nu i moderna tider, när världen ligger för våra fötter, ser vi allt mer ”fusion-koncept” dyka upp. I.e pan-asian, mexi-cali-talian, tex-mex m m. Det är en naturlig utveckling att vi lånar från varandra och blandar det bästa. Självklart fungerar det även med kombinationer av mat & dryck.